Fantastiske melorme

Melorm eller melskrubbe (latinske navn Tenebrio molitor) er ikke en orm, men en billeart i familien af mørke biller. Den har fået sit navn fordi man oftest finder larverne i kornkamre og melsække og i gamle dage troede det var en orm.

Melorme stammer fra Middelhavsområdet, men er i dag kaldt en kosmopolit art da den er blevet udbredt i hele verden ved hjælp af fødevarehandel mellem mennesker.

Fordi melormen naturligt lever i menneskeskabte miljøer er den bedre til produktion end mange andre dyr. Vi kan endda udnytte dens fantastiske evne til at omdanne meget stivelsesholdig føde til protein ved at fodre dem med mad, vi ikke selv kan omsætte.

– Læs mere om vores velfærd her

Entomophagy – At spise insekter

80% af verdens nationer spiser insekter, omkring 2 miliarder mennesker.

Man kender til over 2000 arter, som spises af mennesker rund i hele verden i dag, de fleste samles i naturen, eller opdrættes i hjemmet under simple forhold, det er ikke raket videnskab, men noget alle kan få adgang til, og sådan ønsker vi det fortsat skal være.

I Danmark må larver af melorme, græshopper, fårekyllinger, buffaloorme og sorte soldaterfluer markedsføres som fødevarer. Lige nu er det kun larver af melorme som er godkendt til fødevarerproduktion i EU, men resten er igang med at blive undersøgt.

Eksempler på insektarter som imponerer og hjælper os i dag

Der er arts bestemt omkring 1 million arter indenfor gruppen insekter, man mener at der findes yderlig en halv million arter, som endnu ikke er bestemt. Det siger lidt om mangfoldigheden, der kan gemme sig fantastiske smage og helbredsfremmende egenskaber her, som vi kan få gavn af, hvis vi arbejder med insekterne, i stedet for at bekæmpe dem.

Hos bier og myrer finder vi udviklede komplicerede samfund, hvor man kan tale om en slags intelligens. Bierne er i stand til at fortælle artsfællerne præcis hvor de skal flyve hen efter honning, gennem en dans, og myrerne holder lus, som var de køer, de fodrer og forsvarer dem, for så at malke sukkerstoffet fra dem.

Edderkoppens spind er det stærkeste materiale som findes, stålvire springer før edderkoppens spind når det udsættes for belastning.

Cornell lusens røde farvestof bruges i fødevarer som pølser, og i spiritus som cam pari, silkeormen avles og bruges til produktion af den fineste beklædning vi kender til, og der er mange flere eksempler.

Biologisk bekæmpelse anvendes i forhold til rigtig mange kulturer, som hjemsøges af skadevoldende insekter. Det handler jo dybest set om at bringe balance imellem arterne, som der jo typisk vil være i naturen og i økologisk jordbrug.

Hvad er forskellen på larver og orme?

Larve er betegnelsen for ungdomsstadiet i et holometabolsk insekts liv, dvs et insekt som skifter udseende i løbet af deres liv som fx. sommerfugle. Orme som fx. regnorm, er hemimetabolske insekter der skifter ikke udseende men vokser sig bare større i løbet af livet.

Klimaforkæmper

Produktion af melorme og insekter er bæredygtigt og ressourcebesparende – og et must, hvis vi skal klare udfordringerne med klima og overbefolkning.