Regler for opdræt af insekter

Vi har mange regler i Danmark og EU, som er til for at beskytte forbrugerne. I forhold til avl af insekter til fødevarer findes der ikke tilpassede regler. Det betyder, at opdræt af insekter er reguleret af overordnede forordninger, som ikke passer til denne nye produktion.

I dag findes der en liste over syv arter, som må opdrættes som fødevarer i EU. Skal en ny art godkendes, koster det mange penge og lang tid. Det har begrænset Marienlyst Ento til, at vi i første omgang satser på almindelig melorm (telebrio molitor), som er en af de godkendte arter, hvis larver er spiselige, proteinrige og sunde.

Vi har haft planer om at avle nogle af de insekter, som vi kender i forvejen, fordi vi ved, at de gerne spiser gartneriets rodfrugter ude på markerne. Derfor går vi ud fra, at de også vil være bedst til at udnytte rodfrugterne, når de er frasorterede.

Andre regler bestemmer, at dyrene kun må fodres med fødevaregodkendte produkter: Det lever vi selvfølgelig op til, da de frasorterede rodfrugter, vi fodrer melormene med, er sunde fødevarer, som bare er skæve, for store, for små eller knækkede.

Økologi og insektopdræt

På Marienlyst Ento arbejder vi ud fra en økologisk grundholdning, som tænkes ind i alle processerne. Vores dyr bliver udelukkende fodret med økologisk godkendte fødevarer, men vi kan ikke kalde vores produktion og produkter for økologiske, da der ikke findes regler omkring økologisk produktion af insekter.

Vi vil den kommende tid arbejde med at få lavet de første regler, men det kræver, at vi har en del viden omkring melorme og andre insekter.

Derfor sælger vi Indtil videre vores produkter med tilføjelsen: ”Alene fodret med økologisk godkendte fodermidler”.